Kallioinen Yhtiöt tekee Riihimäen vanhasta lasitehtaasta luovan alan keskuksen

25.8.2022

Tulevaisuudessa kiinteistössä voi olla hotelli, teatteri ja panimoravintola

Pitkään tyhjillään olleet Riihimäen vanhan lasitehtaan rakennukset ovat saamassa uutta käyttöä Kallioinen Yhtiöiden toimesta. Konttori sekä tehtaan tuotanto- ja varastorakennukset siirtyivät lokakuussa 2021 Kallioinen Yhtiöt Oy:lle. Kiinteistön kunnostustyöt aloitettiin vuodenvaihteessa.

Kiinteistöpäällikkö Juha Vihavaisen mukaan Kallioinen Yhtiöillä on 4–5 tulevaisuudennäkymää siitä, mitä tehdasalueella voi olla esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.

– Varasto- ja logistiikkatilat pysyvät nykyisessä käytössä, mutta konttorirakennus voi jatkossa olla vaikkapa jonkin ICT-alan pääkonttori, Vihavainen sanoo.

– Tai sitten siellä voi olla useamman toimijan toimistot.

Alueeseen kuuluu kaikkiaan 10 rakennusta ja tiloissa toimii tällä hetkellä 15–16 vuokralaista. Osa tiloista on tuotantokäytössä ja osa on vuokravarastoina.

Konttorirakennuksesta hotelli

Konttorirakennus on mahdollista muuttaa hotelliksi. Vihavainen arvioi, että pelkästään Suomen lasimuseo houkuttelisi yöpyjiä, jos laadukas majoitus olisi tarjolla tehdasmiljöön keskellä.

Konttorirakennus on suojeltu eikä sen ulkoasua saa muuttaa.

– Julkisivun komeat köynnökset joudutaan kuitenkin poistamaan, koska niiden juuret tunkeutuvat perustuksiin, Vihavainen mainitsee.

Hämeen ammattikorkeakoulu on toteuttanut alueelle hankesuunnitelman edellisen omistajan tilaamana. Suunnitelma on tarkoitus päivittää vuoden kuluessa. Kallioinen Yhtiöt ei hankkinut 5,5 hehtaarin aluetta pelkästään maan takia vaan rakennusten ja historian vuoksi.

– Paikalla on samantapaista potentiaalia kuin Hyvinkään Villatehtaalla tai Hämeenlinnan Verkatehtaalla, Vihavainen toteaa.

Lasitehtaasta luovan alan keskus

Yksi alueen kehityssuunta Vihavaisen mukaan on luovan alan keskus. Kallioinen Yhtiöt jatkaa kulttuuri etusijalla sillä aikaa, kun muita visioita tutkitaan.

Tuotantotiloissa toimii tällä hetkellä kaksi lasistudiota, puuseppä sekä keramiikkataiteilija. Käsityöläistyyppiseen toimintaan on mahdollisuus saada heti käyttövalmista tilaa.

Vihavaisen mukaan Yhtiön ideana on kunnostaa tiloja sitä mukaa kun niille on käyttäjä tiedossa. Remontoitavaa alaa on 20 000 neliömetriä, joten tilat on parempi kunnostaa käytön mukaan.

Ars Häme on aiemmin pitänyt tehtaan suojissa näyttelyitä kesäisin ja ne on tarkoitus palauttaa. Kesällä 2022 tiloissa toteutuu Berliinistä tulevan Toolboxin tuottama taidenäyttely.

Vihavaisen mukaan tämä korkea näyttelytila olisi kuin luotu panimoravintolalle. Muualta tuotantotiloista löytyisi myös hyvä paikka teatterille ja lavastevarastolle.

Lasitehtaan alueen kehittäminen

Kallioinen Yhtiöt on tehnyt Riihimäen kaupungin kanssa vuokrasopimuksen sekä esisopimuksen maakaupasta kaupungin omistaman alueen osalta, jolla olevat rakennukset kuuluvat tehtaaseen.

Elinvoimalautakunta on hyväksynyt sopimukset ja kauppa toteutuu, kun alueen asemakaavan muutos on valmistunut ja hyväksytty. Alue on tarkoitus muuttaa kaavassa elinkeinotontiksi.

Vanhan lasitehtaan naapurissa olevalle alueelle on ollut tarkoitus rakentaa yhdeksän puukerrostaloa. Tällä hetkellä kerrostalojen rakennussuunnitelma ei ole edennyt kerrostaloja suunnitelleen yhtiön konkurssin vuoksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!